Csokoládé fagylalt
Hozzávalók: 4 tojás, 0,5 l tejszín, 25 dkg cukor, 16 dkg reszelt csokoládé
Üssük habosra a tojásokat, adjuk hozzá a tejszínt, a cukrot, a reszelt csokoládét. Verjük tűzön a forrásig, azután tovább, míg kihűlt és szitán át öntsük a fagyigépbe, keverjük 20-25 percig. Aztán lefagyasztjuk.
Tutti-frutti fagylalt
Hozzávalók: 1 l tejszín (na, ez kis túlzás szerintem... 3 részre osztjuk és egy részt pirosra, egy részt csokival barnára színezünk, egyet pedig fehéren hagyunk) .
A fehérbe tegyünk mindenféle befőtt gyümölcsöt, sok-sok sárgabarackkal. A pirosba tegyünk maraschino likőrt, v. rumot, a barnába pedig csokidarabkát ill. manduladarabokat.
A gond, hogy külön-külön kell elkészíteni, ezért ez kissé macerás.
Rumos szilvafagylalt
Hozzávalók: 30 dkg érett szilva, 3 dl főzőtejszín, 1 ek rum, 4-5 ek porcukor, egy-egy csipet ő. fahéj és ő. szegfűszeg
A szilvát megmossuk, a szemeket félbevágva kimagozzuk, majd az összes többi hozzávalóval turmixgépbe töltjük és pürésítjük. Ezután a fagylaltgép tartályába öntjük, 20-25 percig keverjük, majd egy inkább széles, mint magas tálkába átkanalazva megfagyasztjuk.
Mogyorós csokifagylalt
Hozzávalók: 3 ek keserű kakaópor, 3 ek kristálycukor, 1 tojássárgája, 2 dl tej, 10 dkg étcsokoládé, 2,5 dl főzőtejszín, 5-6 dkg sózatlan mogyoró
A kakaóport a cukorral, a tojássárgájával és pár kanálka tejjel kikeverjük. A többi tejet a tűzre tesszük, a csokoládét beletördeljük, és felolvasztjuk. Az előzőeket ebbe a forró csokoládés tejbe csurgatjuk, majd a tűzről lehúzva a tejszínt is hozzáadjuk.
Kicsit hűlni hagyjuk , aztán a fagylaltgép tartályába öntjük és 20-25 percig keverjük, a durvára vágott mogyorót beleszórjuk, végül másik tálkában fagyasztjuk.
Karamell fagylalt
Hozzávalók: 15 dkg kristálycukor, 2 dl tej, 2,5 dl főzőtejszín, 1 cs. vaníliás cukor
A cukrot a serpenyőben világosbarnára pirítjuk, a tejet ráöntjük, és addig (1-2 percig) forraljuk, amíg a karamell teljesen felolvad benne. Megvárjuk, amíg teljesen kihűl.
Ezután a tejszínnel és a cukorral jól kikeverjük, a fagyigép tartályába töltjük és 20-25 percig kevertetjük. Ezután külön tálban fagyasztjuk.
Tutti - frutti fagylalt ( az egyszerűbb változat)
Hozzávalók: 2 ek mazsola, 2 dl tej, 2,5 dl főzőtejszín, 6-7 ek porcukor, 5-6 dkg étcsokoládé, 5-6 dkg apróra vágott cukrozott aszalt gyümölcs (pl. sárgabarack, narancshéj, stb. ) vagy gyümölcsös zselécukorka
A mazsolát megmossuk, lábasba töltjük , annyi vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje, majd felforraljuk. A tűzről azonnal lehúzzuk, duzzadni hagyjuk.
A tejet a főzőtejszínt és a porcukrot simára keverjük és a fagyigépben 20-25 percig keverjük. Amikor kész, a lecsöpögtetett mazsolát, valamint a csokoládét, ill. a gyümölcsöket is hozzáadjuk. Külön tálban fagyasztjuk.
Gesztenye fagylalt
Hozzávalók: 25 dkg fagyasztott gesztenyemassza, 2-3 ek. cukor, 1-2 csomag vaníliás cukor, 2-3 ek rum, 2 dl tej, 2,5 dl főzőtejszín
A szobahőmérsékleten felengedett gesztenyemasszát turmixgépbe morzsoljuk. A kétféle cukrot, a rumot és a tejet hozzáadjuk, pürésítjük. Ezután a tejszínt is beleöntjük , kicsit felhabosítjuk.
A fagylaltgépbe töltjük, 20-25 perc keverés után a külön tálkába fagyasztjuk meg.
Sárgadinnye fagylalt
Hozzávalók: 40 dkg meghámozott kimagozott érett sárgadinnye, 3 dl főzőtejszín, kb. 4 ek porcukor
A sárgadinnyéből egy vékony kb. 10 dekás darabot lehasítunk, apró kockákra vágjuk. A többit a tejszínnel és a porcukorral turmixoljuk.
A fagylatgépbe töltjük és 20-25 percig kevertetjük. Ezután a feldarabolt sárgadinnyéket is hozzáadjuk, majd lefagyasztjuk.

Ezzel vége a második résznek.....