Ezt a kalácskát a tesóm javasolta, Ő kipróbálta, és nekik nagyon ízlett.... Talán ezért is nem kaptam belőle kóstolót, csak egy fényképet a mobilon.... :)
Hozzávalók 4 főre:
60 dkg liszt
2 db tojás
50 g élesztő
0,5 l tej
0,05 l étolaj
2 tk só
2 tk kristálycukor
Tetejére:
1 tojás
Szóráshoz:
Elkészítés:
A tejet langyosítsuk meg, fele mennyiséghez adjunk egy kevés cukrot, és futtassuk fel az élesztőt benne.
Egy keverőtálba üssünk bele két tojást, és fokozatosan hozzáadva az olajat, keverjük sima állagúvá.
Ha az élesztő felfutott, adjuk a tojáshoz a tej másik felével együtt, majd hozzáadva a lisztet, cukrot és sót, keverjük lágy tésztává.
Dagasszuk a tésztát ún. hólyagosra, ha szükséges, kevés liszttel szórjuk meg, de a tésztának nagyon lágynak kell maradnia, ügyeljünk arra, hogy ne sokalljuk el a lisztezést.
Kelesszük a tésztát kb. 45 - 50 percig, majd öntsük ki a keverőtálból egy jól belisztezett gyúródeszkára.
Liszttel szórjuk meg a tetejét, majd egy éles késsel vágjunk belőle kis darabokat (kb. 10x10 cm). A mennyiség függvényében kb. 20 db-ot kapunk.
A kis darabkákból formázzunk gombócokat, majd ujjaink segítségével sodorjunk belőle kb. 25-30 cm hosszú rudakat. (Nem kell túlságosan elvékonyítani.) Ezután "u" alakban félbehajtjuk, majd összefonjuk a két szárat. A végén nyomjuk le a szárakat, lezárva a fonatot. Ha kész, tegyük olajozott tepsibe (lehet használni sütőpapírt is, illetve bármilyen egyéb zsiradékot). Folytassuk, amíg az összes kalácsunk elkészül.