Fonott sós kalács

2011.03.15. 20:34

szerző: Didoka

Ezt a kalácskát a tesóm javasolta, Ő kipróbálta, és nekik nagyon ízlett.... Talán ezért is nem kaptam belőle kóstolót, csak egy fényképet a mobilon.... :)

 

Hozzávalók 4 főre:

  • 60 dkg liszt

  • 2 db tojás

  • 50 g élesztő

  • 0,5 l tej

  • 0,05 l étolaj

  • 2 tk só

  • 2 tk kristálycukor

Tetejére:

  • 1 tojás

Szóráshoz:

 

 

Elkészítés:

  1. A tejet langyosítsuk meg, fele mennyiséghez adjunk egy kevés cukrot, és futtassuk fel az élesztőt benne.

  2. Egy keverőtálba üssünk bele két tojást, és fokozatosan hozzáadva az olajat, keverjük sima állagúvá.

  3. Ha az élesztő felfutott, adjuk a tojáshoz a tej másik felével együtt, majd hozzáadva a lisztet, cukrot és sót, keverjük lágy tésztává.

  4. Dagasszuk a tésztát ún. hólyagosra, ha szükséges, kevés liszttel szórjuk meg, de a tésztának nagyon lágynak kell maradnia, ügyeljünk arra, hogy ne sokalljuk el a lisztezést.

  5. Kelesszük a tésztát kb. 45 - 50 percig, majd öntsük ki a keverőtálból egy jól belisztezett gyúródeszkára.

  6. Liszttel szórjuk meg a tetejét, majd egy éles késsel vágjunk belőle kis darabokat (kb. 10x10 cm). A mennyiség függvényében kb. 20 db-ot kapunk.

  7. A kis darabkákból formázzunk gombócokat, majd ujjaink segítségével sodorjunk belőle kb. 25-30 cm hosszú rudakat. (Nem kell túlságosan elvékonyítani.) Ezután "u" alakban félbehajtjuk, majd összefonjuk a két szárat. A végén nyomjuk le a szárakat, lezárva a fonatot. Ha kész, tegyük olajozott tepsibe (lehet használni sütőpapírt is, illetve bármilyen egyéb zsiradékot). Folytassuk, amíg az összes kalácsunk elkészül.

 

Címkék: kalács sós finom tesóm fonott

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrodido.blog.hu/api/trackback/id/tr552742538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Apróséf 2011.03.18. 14:47:20

Helloka D!

Igen, ez valóban az eddigi legjobban sikerült kalácstésztám volt....valahogy minden összejött... :-) Én csak 50dkg liszt és 400ml tej felhasználásával készítettem el, így 16 db lett belőle.
Frissen az igazi, egy kis hűlés után...
Remélem felrakod a másik receptet is... !!! :-)

Jó blogozást!
Ui: szeretem mikor ilyen ügyesen unatkozol.... :-)))

Apróséf 2011.03.18. 19:10:49

Ja, amit elfelejtettem még: nálam a díszítés nagyszemű só, kömény és hámozott tökmag volt...
Puszi! :-)
süti beállítások módosítása