Lecsó a'la Dido

Címkék

Naptár

április 2025
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30

Csikós tokány

2011.05.20. 21:24

szerző: Didoka

 

 

Hozzávalók: 1,4 kg sertéslapocka (színhús) , valamilyen másféle husi, pl. én szoktam beletenni megmaradt füstölt - főtt tarját is, 10 dkg zsír v. olaj,  15 dkg füstölt szalonna (lehetőleg nem mű, hanem "hazai"), 1-2 db vöröshagyma (makói), édesnemes fűszerpaprika, 1 db paprika, 1 db paradicsom, 1 kis doboz tejföl, finomliszt, asztali só, őrölt kömény, őrölt feketebors, vegeta

 




Elkészítés:

A húst hosszúkás, ceruzavastagságú csíkokra vágjuk. A füstölt szalonnát vékony metéltre, a vöröshagymát finomra vágjuk. A sertészsírt felhevítjük, beletesszük az összevágott füstölt szalonnát, üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, és az egészet világos aranysárgára pirítjuk.

Fűszerpaprikával megszórjuk, gyorsan elkeverjük, és azonnal kevés vízzel felengedjük. Mikor zsírjára sült, beletesszük a húst, megsózzuk, és erős tűzön, fedő nélkül addig pároljuk, míg a hús nedve elpárolog, és ismét zsírjára sül. Ekkor ismét kevés vízzel felengedjük, és fedővel letakarva, mérsékelt tűzön rövid lében pároljuk. Amikor a hús már félig puha, hozzátesszük az egyenletes darabokra vágott csemegeparadicsomot és csemegepaprikát. Amikor a hús már majdnem puha hozzádobjuk a tarját is, majd tejfölben kevés liszttel elkevert habarást készítünk, és ezzel behabarjuk, utánízesítjük, és készre pároljuk. Galuskaköretet adunk hozzá, de adhatunk főtt burgonyát vagy párolt rizst is. (nálunk nokival szokás enni)

Címkék: hús füstölt szalonna csikós tokány szaftos

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrodido.blog.hu/api/trackback/id/tr202920110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Krizzta · http://krizzta.blog.hu/ 2011.06.24. 20:51:33

Kövezzenek meg, de én sosem az elején teszem rá a pirospaprikát, mert könnyen megég, hagyma pirít, hús rá, fedő alatt párol, pirulásig, ezután pirospaprika, és a lé... :)

Didoka 2011.06.25. 19:58:50

@Krizzta:
Igen, többnyire én is... Nemtom miért így írtam... Végülis mindegy, mi nagyon szeretjük. Ha van valami jól bevált családi (ám nem túl titkos) recept, szívesen várom! :)))
süti beállítások módosítása