Igazából Nemeskeresztúri lángosként szerepelt a 2011. májusi Príma Konyha magazinban.
Már régóta keresem A LÁNGOS receptjét....és hihetetlenül sok béna lángost készítettem már... Most viszont.... Megvan, Ő az!
Megtartom, nem keresek tovább... (köszönet Ovádi Lajosnénak Irénke néninek Nemeskeresztúrra)
Hozzávalók: (az eredeti recept)
kb. 8 dl jóféle tehéntej, 2 púpozott ek. cukor, 5 dkg élesztő, 1 kg celldömölki liszt, 1 púpozott ek. jódozott só, 1 tojás, 1 ek. olaj
Elk. kb. 2- 2,5 óra, kb. 30 db-hoz
1., Kb. 2 dl tejet meglangyosítunk, 1 púpozott ek. cukrot elkeverünk benne, és az élesztőt belemorzsoljuk, és langyos helyen fölfuttatjuk.
2., A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, a maradék 1 ek-nyi cukrot, és sót rászórjuk, összeforgatjuk. Beleütjük a tojást, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, majd a maradék langyos tejet több részletben hozzáöntve közepesen kemény tésztát gyúrunk belőle. A legvégén az olajat is hozzáadjuk. Csak annyira dolgozzuk össze, hogy összeálljon. Lefedve, 1 órán át kelesztjük.
3., A megkelt tésztát enyhén meglisztezett gyúrólapra borítjuk, és sodrófával ceruza vastagságúra nyújtjuk. Nagyjából 15 percig hagyjuk pihenni, aztán háromszögekre vágjuk, amiket kissé megnyújtunk.
4., Egy nagy serpenyőben olajat forrósítunk és a lángosokat kb. 2-3 perc alatt aranybarnára sütjük. Közben fordítjuk. Lecsöpögtetjük.
5., Ezeket a háromszögeket, tejföllel , sajttal megszórva tálaljuk.
NAMOST!!!!
Nem lennék D., ha nem egyszerűsí-
tenék:
1., Először is szórjuk ezeknek a hozzávalóknak a felét a kenyérsütőgépbe, és a tésztadagasztó programon kelesszük meg (ez 1,5 óra az én gépemnél, addig semmi tennivaló)
2., Elkészült, akkor átgyúrjuk deszkán, és desszertes tálkával kiszaggatjuk, kinyújtogatjuk kicsit és forró olajban megsütjük.
3., ENNYI!!!! - ízesítjük, felfaljuk!
(Megjegyzem: még ez a mennyiség is elég sok! Ennek a felét eltettem egy beolajozott nylonzacsiba és másnap felhasználható)